از دید دکتر ماکان آریا پارسا حسادت را می توانیم به عنوان یکی از زیان بار ترین شاخص های شخصیتی در هر فردی معرفی نماییم. در واقع افراد حسود از نظر روانی نیز دارای رفتاری متزلزل و آسیب پذیر می باشند. در این مقاله ما سعی داریم تا راهکار مناسبی برای مقابله با حسادت ارائه نماییم. البته توجه به این امر الزامی است که ارائه راهکار برای مقابله با این ویژگی منفی در افراد مختلف دارای شکلی کاملا شخصی می باشد. در نتیجه نمی توان از یک راهکار واحد برای مقابله با حسادت افراد گوناگون استفاده نمود.
بدون شک هر یک از ما در زندگی داستان های مختلفی در رابطه با حسادت و عواقب جبران ناپذیر آن شنیده ایم. در بسیار از فرهنگ ها انسان ها را از این رذیله اخلاقی منع نموده اند. حسادت می تواند در مرور زمان روح انسان را درگیر نماید و او را در برابر این امر بسیار آسیب پذیر نماید. انسان های حسود غالبا در شرایط مختلف تصمیم های غلط و احساسی را اتخاذ می نمایند. در نتیجه بهتر است تا پیش از آنکه با عواقب زیان بار این ویژگی منفور اخلاقی مواجه شویم از بروز آن در رفتار خود جلوگیری کنیم.
حسادت به چه معنی است؟
اگر به دنبال کشف راهکاری مناسب برای مقابله با حسادت خود و دیگران هستید بهتر است ابتدا به مفهوم آن آشنا شوید. حسادت در تعریف عامیانه به معنی وجود احساس ناخوشایند نسبت به داشته های دیگران تعریف می شود. در واقع افراد حسود در درجه اول نسبت به داشته های دیگران غبطه می خورند و شرایط خود را با آنها مقایسه می نمایند. این امر می تواند در شرایط شدیدتر منجر به بروز رفتارهای خطرناک و مخرب در فرد شود. در واقع افراد حسود گاها آرزو دارند تا در موقعیت دیگران باشند و شرایط زندگی خود را با آنها مقایسه می نمایند. این احساسات منفی می تواند در بلند مدت روان فرد را تحت تاثیر قرار دهد.
به گفته دکتر ماکان آریا پارسا در این شرایط فرد به تدریج زندگی خود احساس ناخوشایندی پیدا می کند. همه ما در زندگی حسادت را تجربه کرده ایم و می دانیم که چه احساس نامطلوبی است. در نتیجه بهتر است تا قبل از تاثیرگذاری این حس در رفتار خود به درستی و شکلی اصولی با این حس منفور مقابله نماییم. گاهی حتی مشاهده شده است که حس حسادت می تواند سبب بروز خشم و رفتارهای پرخاشگرانه در افراد مختلف شود. این امر می تواند دلیلی باشد که برخی از افراد در شرایط شدید بروز حس حسادت دست به رفتارهای خطرناک می زنند.
بررسی تفاوت حسادت و حسادت جنسی
در این بخش نیاز است تا به بررسی تفاوت حسادت و حسادت جنسی بپردازیم. به خاطر داشته باشید که حسادت و حسادت جنسی دو مفهوم کاملا متفاوت از یکدیگر هستند ولی در برخی موارد به اشتباه آنها را یک مفهوم در نظر می گیرند. در ابتدا پیش از شناخت این دو مفهوم انسان ها باید با مفهوم مالکیت آشنا شوند. احساسی که فرد نسبت به داشته های خود نشان می دهد همان مفهوم مالکیت است. حسادت جنسی نیز در اغلب موارد زمانی بروز می کند که فرد احساس کند دارد داشته های خود را از دست می دهد. در بسیاری از موارد فرد در روابط عاطفی و انسانی خود با این حس مواجه می شود.
از دید دکتر ماکان آریا پارسا اما حسادت زمانی در فرد ایجاد می شود که او نسبت به داشته های دیگران حس نامطلوب پیدا می کند. در این شرایط فرد زندگی خود را با دیگران مقایسه می نماید و نسبت به نداشته های خود حس بدی خواهد داشت. در اغلب موارد حسادت جنسی زمانی بروز می کند که فرد فکر می کند همسر و یا پارتنرش به فرد دیگری حس دارد. اما حسادت زمانی بروز می کند که فردی را در جایگاهی بهتر نسبت به خود می بینید.
روش های شناسایی افراد حسود
به اعتقاد دکتر ماکان آریا پارسا برای شناخت راه های مقابله با حسادت دیگران نیاز است تا ابتدا با ویژگی های اخلاقی افراد حسود آشنا شوید. بدانید که در ابتدا ما نمی توانیم به چشم فردی حسود به هر فردی در زندگی خود نگاه کنیم. گاهی ممکن است حرف های بی قرض و یا شوخی دیگران را ما به عنوان حسادت تلقی نماییم. در نهایت باید گفت که افراد حسود از نظر رفتاری دارای ویژگی های مشخصی هستند. انتقاد برنده فرد در جمع و یا شایعه سازی برای دیگران تنها بخشی از ویژگی های رفتاری در افراد حسود می باشد. افراد حسود غالبا ناراحتی خود را از موفقیت دیگران به نمایش می گذارند.
برای مثال آنها در صورت موفقیت دوستان و آشنایان از بیان خوشحالی برای موفقیت فرد می پرهیزند. حتی گاهی به صورت علنی ناراحتی خود را از موفقیت دیگران به نمایش می گذارند. همچنین افراد حسود بسیار لجباز و یکدنده هستند. آنها در مواجهه با دیگران لجاجت ذاتی خود را کاملا به نمایش می گذارند. در موارد شدید نیز ممکن است فرد حسود دست به کارهای خطرناکی بزند. در این شرایط ممکن است فرد حسود سبب آسیب دیدن دیگران شود.
تقسیم بندی افراد حسود از نظر رفتاری
برای یافتن راه های مقابله با حسادت دیگران هستید حتما باید بتوانید افراد سود را از هم تشخیص دهید. در ابتدا توجه به این نکته الزامی می باشد که افراد حسود در حالت کلی به چند دسته تقسیم می شوند. در درجه اول ممکن است شما نیز در زندگی با افرادی مواجهه شده باشید که همواره با شکایت از شرایط زندگی خود سعی از عقده گشایی دارند. در این موارد حتی صحبت نمودن با فرد نیز نمی تواند به او کمک نماید. اینگونه افراد تنها به دنبال بیان عقده های روانی خود هستند و تمایلی به استفاده از تجارب دیگران ندارند. دسته دوم افرادی هستند که از زندگی خود ناراضی هستند. این افراد غالبا در زندگی احساس ناکافی بودن دارند و گاهی نیز می توانند این حس را با استفاده از تکنیک های منفی روانی به دیگران انتقال دهند.
بر باور دکتر ماکان آریا پارسا در زمان مقابله با حسادت دیگران باید به خاطر داشته باشید که این افراد تنها زمانی حس رضایت پیدا می نمایند که دیگران نیز احساس نارضایتی از زندگی خود داشته باشند. در نتیجه در اغلب موارد این افراد با شروع صحبت با افراد موفق سعی می نمایند تا دستاوردهای آنها را ناچیز جلوه کنند. این افراد با تحقیر دستاوردها، شاخص های مثبت رفتاری و مهارت های حرفه ای سعی می نمایند تا شما را از مسیر موفقیت دور نمایند. مراوده طولانی مدت با چنین افرادی می تواند سبب ایجاد حس یاس عمیق در شما شود. در نتیجه بهتر است از همنشینی با این افراد بپرهیزید.
این مطلب ادامه دارد… .
دیدگاهتان را بنویسید